tiistai 19. helmikuuta 2013

Mietityttää ja jännittää

Huh huh, pitäisi tehdä päätös. Ystävä pyysi minua mummunsa hautajaisiin kuvaajaksi. Pari päivää on aikaa miettiä, että uskallanko suostua vastuulliseen tehtävään. Kyllä on vaikea päättää. En ole koskaan aiemmin ollut missään tilaisuudessa virallisena kuvaajana, ja nyt vielä olisi tällainen haastava tilaisuus. Toki hautajaiset on siinä mielessä helpompi tehtävä, kuin olisi vaikka häät tai syntymäpäivät. Hautajaisissa yleensä otetaan dokumentaarisempia kuvia, ei niinkään taiteellisia.

Mutta riittääkö ne taidot vielä kuitenkaan... Kuvista pitäisi tulla kerralla onnistuneita, tapahtumia ei voi kelata taaksepäin, ja kuvata uudestaan. Toki joka tilanteesta otetaan monta kuvaa varmuuden vuoksi. Sitten vielä se, että tavallaan olen "ylimääräisenä" henkilönä siellä hautajaisvieraiden joukossa, tunkeilijana. Tottakai pyrin olemaan huomaamaton ja näkymätön, mutta kyllähän se on tosiasia, että kaikki siellä tiedostavat läsnäoloni, vaikka yrittäisin tehtäväni hoitaa mahdollisimman hienovaraisesti.

Eikä minulla ole hajuakaan, mitä tällaisesta kuvauskeikasta voisi palkkiota pyytää, kun olen kuitenkin harrastelija. Yrityksen kautta keikka joka tapauksessa hoituu, eli alvit tästä makselen.

Oman mummuni hautajaisissa kuvasin jonkun verran, ja omaan silmääni ne kuvat kyllä olivat ihan kelvollisia. Mutta mietityttää kyllä nyt silti... Silloin minulla ei ollut vielä tätä järjestelmäkameraa, vaan kuvat otin Olympuksen SP-800UZ:lla. Nyt pitäisi miettiä tuo optiikkakin, mitä siellä käyttäisi. Vaihtoehdot on tuo 18-55mm ja 55-200mm. Siunaus on pikkukappelissa, joten tuo lyhyempi olisi varmaankin sinne sopivampi. Samoin muistotilaisuuteen. Ja voisihan sen pidemmän ottaa varmuudeksi mukaan, jos tuntuu että tarvitsee pidempää polttoväliä.

2 kommenttia:

  1. Ymmärrän jännityksesi! Itse miettisin varmasti samanlaisia jos minua pyydettäisiin. Ei ole kuitenkaan mitään ammattivehkeitä ja muutenkin on harrastaja, vaikkakin innokas sellainen jo vuosikymmenten takaa. Minua askarruttaisi enemmän se salamavalon käyttö, koska kameroiden oma salama on aika surkea, eikä mulla ainakaan ole lisäsalamaa. Jos se on liian tehokas, kannattaa vähentää valaisuvoimaa siitä. Itse valkkaisin tuon perusputken (mulla on samat), koska se pitempi tulee aika äkkiä vastaan jos haluaa kuvata lähempää. Ja kannattaa kuvata oikeita lähikuviakin, arkusta, kukista, adresseista ym. Laitat vaan hillityt tummat vaatteet ja matalakorkoiset kengät päälle niin olet tarpeeksi huomaamaton ja voit keskittyä kuvaamiseen! Onnea matkaan!

    VastaaPoista
  2. Kiitos tsempistä, lupauduin hoitamaan homman.
    Minullakaan ei ole lisäsalamaa, mutta toisaalta ainakin kappelissa ajattelin kuvata ilman salamaa, ja niin oli toivottukin. Iso-arvoa vaan ylöspäin. Tuo meidän pikkukappeli on suht hyvin kuitenkin valaistu. Ja oman mummoni hautajaiskuvia kun koneelta katselin, ne on kaikki kuvattu ilman salamaa. Nikoni antaa aika hyvin nostaa tuota isoa, ennenkuin kohinaa tulee kuviin, jos vaan hiemankin on valoa.

    VastaaPoista