keskiviikko 10. huhtikuuta 2013

Korukuvia

Hankin jokin aika sitten uuden objektiivin, Nikkorin 35mm f/1.8. Sain sen todella edullisesti käytettynä, ja objektiivi on ihan uuden veroisessa kunnossa. Objektiivin nokalla oli vielä kaupanpäällisiksi UV-suoja, ja se on siinä saanut toistaiseksi olla. En oikein tiedä, onko siitä hyötyä vai haittaa, ehkä kuitenkin ainakin ulkona liikkuessa suojaa linssiä (tästä hyödystä/haitasta saa opastaa, jos jolla kulla tietoa siitä on).

Objektiivin hankinta oli jo pitkään mielessä, ihan valovoimaisuutensa vuoksi. Ulkokuviin sitä olen ajatellut, ja myös noihin työkuviin, varsinkin korujen kuvaamiseen. Nyt pitää vain opetella sitä käyttämään. Ei ihan helppoa ole, kun on tottunut noihin zoomeihin. Jalkazoomin käyttö tulee kyllä tutuksi, kun ulkoilemaan lähtee.

Muutaman korukuvan tässä parin päivän aikana olen saanut aikaiseksi. Parannettavaa näissä toki on, mutta opettelen pikkuhiljaa. Ja selkäytimestä saakka kuuluu huuto, että missäs rouvan jalusta taas oli!! Näissä pääsin kokeilemaan myös Dealextremeltä alkuvuodesta tilaamaani valotelttaa. Kaulakoruissa se on vähän ahdas, mutta pienemmät korut sillä saa kyllä kuvattua. Opettelua siis senkin käytössä.

Jadekiveä ja hopeoitua korumetallia. Valaistus valoteltan takaa ylänurkasta. Lasilevy valkoisen taustakankaan päällä. Ei ihan skarppi kuva, ja tämänkin aikaansaamiseen vaadittiin todella monta otosta. Jalusta olisi varmasti pelastanut. Tai joku muu. Mutta ensimmäiseksi "telttakuvaksi" kohtuullinen. Aukko f/11, ISO 400, ei salamaa. Salaman kanssa kuva paloi aina puhki, vaikka ISOa olisi laskenut pienemmälle. ISOn nostaminen olisi varmasti pelastanut tämän kuvan (jälkiviisautta).

Sama koru ulkona auringonpaisteessa. Aukko f/11, ISO 800, ei salamaa.

Tässä myös jadekiveä, näiden värjättyjen lisäksi pieniä luonnonvärisiä. Kyllä kivet ovat toisinaan kauniita! Tässä vaihdoin valkoisen taustakankaan tilalle mustan, ja mielestäni tämä kuva onnistuikin paljon paremmin kuin tuon toisen korun kuva. Ehkä siinäkin tumma tausta olisi toiminut paremmin. Valaistus tulee tässä kuvassa valoteltan sivusta. Omasta mielestäni toimiva ratkaisu; lasilevyyn ei tullut heijastuksia niin helposti. Aukko f/11, ISO 400, salamaa on käytetty.

Tämän kaulakorun kanssa olikin sitten ihan oikeasti ongelmia. Kuvat joko paloivat puhki, joku kohta (yleensä juuri tärkeä kohta) jäi ihan epäselväksi, tai kuvasta euli liian pimeä. Valoteltta oli tälle liian ahdas, joten jouduin turvautumaan vanhaan kuvausalustaani (vaalea käytöstä poistettu kaapin ovi). Tuolla uudella objektiivilla en saanut kuvaa onnistumaan mitenkään. Jos kuvasin isommalla aukolla, en vaan osannut... Tässä on käytetty ihan tuota Nikonin vakaajallista 18-55mm kittilinssiä 30mm polttovälillä, ISO 400 ja aukkona f/8. Salama käytössä.

Kaikki kuvat on käsitelty, ja muunnettu RAWista JPEG:ksi Nikonin omalla ohjelmalla. Toisissa myös terävöinti on tehty Nikonilla, toisissa olen terävöinyt PhotoScapella (toisinaan sillä saa mielestäni terävöinnin onnistumaan paremmin).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti