perjantai 18. heinäkuuta 2014

Kääntörengaskokeilua

Aina silloin tällöin innostun uusista asioista. Vanhaa kameraani olen ikävöinyt välillä sen hyvien makro-ominaisuuksien vuoksi. Järkkäriin siirtymisen jälkeen en makrokuvailua ole harrastanut (paria epäonnistunutta lähilinssikokeilua lukuun ottamatta), koska kukkaro ei ole sallinut kunnollisen makro-objektiivin hankkimista. Ai, olihan mulla jonkin aikaa se Tamronin objektiivi, jossa oli myös makro. Mutta sen myin pois, koska makron lisäksi siinä ei mun taidoille muuta hyvää ollut, kun oli vakaajaton versio.

Pitkän harkinnan ja netissä surffailun jälkeen pyysin miestä tilaamaan minulle ebayn ihmemaasta kääntörengassetin. Kääntörenkaan lisäksi siinä siis tuli tuohon objektiivin "peräpäähän" adapteri, mihin sai uv-suotimen kiinni (joka myös tuli mukana). Tämä siis ihan siksi, ettei kuvaillessa vahingossa tule tärvättyä sitä objektiivin avointa peräpäätä mihinkään, ja pilattua objektiivia. Suurin osa, mitä netissä olen katsellut, käyttää siis ihan pelkkää kääntörengasta, ja minullekin tuo mahdollisuus peräpään suojaukseen tuli ihan uutena asiana.

Tällä hetkellä siis tällainen setti: kamera Nikon D5000, objektiivi Nikkor 18-55mm, siihen nuo edellä mainitut kilkkeet molemmille puolille, ja salama Sigma EF-610 DG ST. Anteeksi tämän kuvan laatu, on ihan kännykällä napattu.


Eilen yrityksen ja erehdyksen, sekä muutaman naamakirjassa vaihdetun apuviestin jälkeen sain pari kelvollista kuvaakin aikaiseksi. Jahka tässä ehdin opettelemaan enemmän, niin tästä se lähtee. Kukkasiin ja heinäsirkkoihin on vielä pitkä matka, ensin näitä paikallaan pysyviä kohteita...

Näihin kuviin on peruskäsittelyt tehty, ja muutettu jpg:ksi sekä nettikäyttöön pienennetty. Ainoastaan alimmasta kuvasta on himppasen ylimääräistä taustaa rajattu pois, muut ovat kroppaamattomia. Ja siinä alimmassa kuvassa on siis 4mm kokoinen kristallihelmi (josta syväterävyysalue jäi pienemmäksi kuin oli tarkoitus, kun keskittyminen herpaantui).
2 kommenttia:

  1. Hyvin näkyy toimivan. Mikä on tarkennus etäisyys tuollaisella virityksellä?

    VastaaPoista
  2. Aika liki joutui menemään, olisko ollut jotain pari kolme senttiä ehkä. Enkä huomannut edes vilkaista, millä polttovälillä tuo zoomi oli, silläkin varmaan on merkitystä. Piti vaan äkkiä päästä kokeilemaan kiireen keskellä. Muilla objektiiveilla en ole asiaa vielä kokeillutkaan. Ensi kerralla vähän rauhallisemmin ja ajatuksen kanssa...

    VastaaPoista